Tehnologia ne înconjoară. Este peste tot și în tot ceea ce facem. Iar copiilor din zilele noastre este foarte greu să le explici cum arăta lumea, înainte de tablete, telefoane mobile și aplicații. Cum am ajuns să avem telefoane care cântăresc 200 de grame? Ce ascunde bateria unui laptop? De ce nu mai sunt aparate foto pe film?
Aceste sunt doar câteva din întrebările la care doamna Nicoleta Pazmany vrea să răspundă prin atelierele de astronomie. Împreună cu elevii, ea reia istoria apariției și construcției acestor aparate, pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă fenomenele care au stat la baza lor.
Astronomia e matematică aplicată, e și fizică aplicată, iar mai departe vor descoperi că e chimie și biologie aplicată. – Nicoleta Pazmany
În felul acesta, precizează doamna Pazmany, „ei vor putea nu numai să folosească aparate, dar la rândul lor să poată să meargă mai departe. Să construiască ceva dincolo de ceea ce folosesc astăzi, pentru că ei vor fi oamenii care vor fi în această lume peste 40-50 de ani, când lumea va arăta poate total diferit de ceea ce știm noi acum”.
Folosind noțiuni de fizică, chimie, geografie și matematică, copiii au avut ocazia să studieze Cosmosul pe înțelesul lor. Ceea ce a încercat să-i facă să înțeleagă pe copii este să fie atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. „Ei devin și mai atenți cu mediul pentru că își dau seama că nu suntem decât o planetă micuță în vastitatea Universului”, completează doamna Pazmany. Atelierele au cuprins observarea cerului cu ochiul liber sau folosind instrumente simple (cadrane, astrolaburi, lunete) construite de copii, realizarea de desene și machete simple ale unor sonde spațiale, ale planetelor sau asteroizilor și utilizarea unui telescop profesionist pentru a descoperi misterele Universului și a imortaliza imaginile prin astrofotografie.
Doamna Pazmany ne-a mai spus că astronomia are un lucru special: ,,ea ne îndreaptă spre celelalte științe fără să ne dăm seama”. Din acest motiv a inițiat proiectul „Urmând tradiția, spre noi orizonturi” prin care și-a propus să trezească curiozitatea și interesul tinerilor pentru istoria astronomică a orașului și să-i motiveze să cunoască importanța astronomiei și astrofizicii pentru viitorul vieții pe planeta noastră. Un alt gând al doamnei profesoare a fost să se îndrepte spre comunitate. „Ne-am dorit foarte mult să atragem atenția asupra Cetății, pentru că acolo a început istoria astronomiei în Oradea acum peste 400 de ani în urmă și noi vrem să continuăm acest lucru. Nu avem nevoie să ne reinventăm, pentru că noi avem o istorie care merită spusă și comunitatea trebuie să afle”.
Beneficiari: 125 de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani
Echipa:
Finanțare: 10.000 lei
Activități: februarie – iulie 2018