RobotEm V2
iulie 6, 2018

„Bună, sunt Guspy, un roboțel construit dintr-un kit arduino la cursul de robotică!” Ar părea un scenariu desprins din filmele SF, dacă Guspy chiar ar vorbi și te-ar întâmpina așa, dar el nu e construit momentan să aibe voce. Are doar personalitate! Antonia și Diana sunt portavocea robotului, jucând ca într-o piesă de teatru rolul doar ca să te introducă în lumea lor.

 

 

Fetele sunt eleve în clasa a 9-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” la profilul mate-info și din toamna anului 2017, „cu puțină pasiune pentru programare” și „cu un strop de curiozitate”, s-au alăturat clubului de robotică din școală. Chiar dacă asta a presupus să rămână după ore ca să lucreze, ele au văzut în aceste ateliere o șansă de a se dezvolta și de a socializa. Aici i-au cunoscut pe alți colegi din alte clase cu care fac echipă și lucrează pentru a pune în practică cunoștințele teoretice asimilate la clasă. Împreună duc mai departe misiunea RobotEmV2: de a învăța cum iau roboții decizii.

 

În fiecare vineri după ore, organizați în grupe de 3-4 tineri, pe lângă cele două fete, alți 18 colegi de-ai lor au lucrat la dezvoltarea unor sisteme care să comunice și să colaboreze prin rețea, luând decizii comune. Sub îndrumarea a doi profesori de informatică – Nagy István și Teutsch Tünde – dar și a unor elevi seniori, printre care Vlad-Zeno Gherghel și Borza Tamas, cei mai pricepuți au avut ocazia să lucreze la un nivel mai avansat utilizând sistemele Raspbery PI, achiziționate printr-o nouă finanțare oferită de Fondul Științescu. Acești tineri au intrat astfel în tainele electronicii și programării, învățând să construiască singuri roboți și sisteme autonome, pe care le-au programat pentru îndeplinirea unor sarcini precum cele de alarmare, de monitorizare a temperaturii sau de ocolire a unui obstacol.

 

Din toamnă, cercul va avea o echipă nouă de mentori pentru că unii din mentorii seniori vor fi cu gândul la următorul pas pe care îl vor face în cariera lor și, poate, Guspy va învăța să spună câteva cuvinte:)

 

Beneficiari: 20 de elevi cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani

 

Echipa: 

  • Nagy Istvan – profesor de informatică
  • Teutsch Tünde – profesoară de informatică
  • Borza Tamás – elev
  • Măduța Adrian – elev
  • Ghergel Vlad – elev

 

Finanțare: 9.500 lei

 

Activități: februarie – iunie 2018