Profesoara de fizică Valentina Matei reușește să le insufle elevilor de la Școala Gimnazială „Dacia” pasiunea pentru Astronomie, o disciplină care nu se găsește în programa școlară din România. În opinia ei studiul, acestei discipline le oferă ocazia să își formeze o viziune globală a lumii în care trăiesc, îi ajută să-și deschidă ochii și mintea asupra alcătuirii Universului.
Pe noi, astronomia ne ajută foarte mult. Eu fiind profesoară de fizică, la fizică pot să folosesc foarte multe noțiuni din astronomie ca să le explic copiilor. Tot ceea ce ține de corpuri, stări de agregare, fenomene fizice. Întotdeauna am câte un exemplu din astronomie. Le place foarte mult să le predai și să faci corelații interdisciplinare. Înțeleg foarte mult, explică Valentina, coordonatorul proiectului ORADEAstronomie
Dincolo de ceea ce ține de orele ei de fizică, Valentina a observat un interes crescut al tinerilor pentru lumea astronomiei, motiv pentru care de câțiva ani a înființat Clubul de Astronomie și Științe Spațiale Oradea. Acesta a fost momentul în care a dus studiul fizicii în afara orelor de școală, ieșindu-și din zona de confort. A ales un context inedit de a duce științele mai aproape de copii, propunându-le seri de călătorie prin sistemul nostru solar, în Orășelul Copiilor, unul din locurile preferate de joacă ale copiilor din Oradea.
Eu de aici merg foarte încărcată acasă. Îi simt pe copii. Văd că le place, întreabă și le place foarte mult. – Valentina
Își dăruiește din timpul ei liber pentru că o motivează învățarea continuă alături de copii, o activitate care o ajută „să fie la un anumit standard ca profesor”. De aici își ia energia și se bucură să vadă atâția copii pasionați care aleg să-și petreacă din timpul lor liber de joacă seri de descoperire a Universului.
Valentinei i s-a părut un ajutor nesperat că a putut accesa prin Științescu fonduri pentru a putea desfășura în continuare cursuri gratuite în Orășelul Copiilor. Mai mult decât atât, telescopul nou achiziționat le-a arătat tinerilor cât de fascinant este să observi Luna atât de aproape sau să vezi pleiadele. „Imaginea lui Saturn văzută prin telescop nu poate fi egalată de o imagine a lui Saturn într-o carte sau într-o poză dintr-o revistă. Este uimitor!”, punctează Valentina.
Și pentru că tinerii sunt la fel peste tot, iar curiozitatea și dorința lor de a învăța nu are granițe, echipa ORADEAstronomie a ajuns cu informații, curiozități, hărți stelare și cu telescopul la elevii din Tărian și Cheresig. Acest moment a fost unul emoționat pentru Valentina. Păstrează viu în memorie întâlnirea cu acești elevi pentru că i-a văzut cât de mult și-au dorit să „deschidă”, chiar și pentru câteva ore, poarta spre infinitul cerului.
Și-au dorit atât de mult și au stat așa cuminți și ne-au așteptat. Asta m-a emoționat un pic, căci de obicei copii sunt mai vorbăreți. Ei au pus foarte multe întrebări. Le-a plăcut foarte mult. – Valentina
Se gândește deja la o continuare a proiectului pentru că vrea să facă mai multe pentru ei, poate chiar să se implice în organizarea unor ateliere permanente de astronomie în mediul rural.
Beneficiari: 115 de elevi cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani
Echipa:
Finanțare: 10.537 lei
Activități: februarie – iulie 2018