CSI Junior
iunie 27, 2018

Joaca de-a oamenii de știință n-a fost nici când mai distractivă pentru elevii care învață la Liceul Romano-Catolic „Szent László”. Zeci de tineri au avut ocazia să afle, cu proprii lor ochelari de protecție și pe propria lor piele, ce înseamnă să lucrezi într-un laborator de criminalistică. Inspirați de serialul american CSI (Crime Scene Investigation), câțiva profesori au creat CSI Junior, un atelier finanțat prin Fondul Științescu.

 

 

 

Atelierele s-au desfășurat într-un context bine descris, cu teme diferite în cadrul cărora micii detectivi au trebuit să afle cine e „făptașul” prin identificarea probelor. Unii participanți  au trebuit să preleve amprente de pe geam sau ușă, folosind tehnici diferite, în timp ce colegii lor au analizat compoziția chimică și structura ADN-ului sau au aflat despre grafoscopie.

 

Aceștia s-au familiarizat cu activitățile tehnico-criminalistice și au aflat că a fi un polițist bun înseamnă să știi cum poți lua orice amprentă, să faci un portret robot, să folosești lampa cu ultraviolete și alte mici secrete din laboratorul de criminalistică. Profesorii le-au arătat participanților cum chimia, fizica, biologia fac parte din munca de zi cu zi a unui om al legii. Acest lucru s-a văzut prin testele chimice, fizice, experimentele, determinările de densitate și măsurătorile de viteză pe care ei au trebuit să le facă.

 

Activitățile la care au participat îi vor ajuta pe tineri să supună analizei tot ceea se întâmplă în viaţa lor, să își manifeste curiozitatea, să își dezvolte capacitățile de investigare, precum și formarea unei altfel de viziuni, una mai creativă și mai deschisă, despre studiul științelor exacte.

 

Din toamnă elevii vor fi așteptați cu o surpriză în noul an școlar: laboratorul de criminalistică va fi primul opțional interdisciplinar la care aceștia vor putea alege să participe. Încântarea și receptivitatea a fost atât de mare pentru ambele părți încât profesorii coordonatori au făcut demersurile necesare pentru a integra aceste activități în curriculum-ul la decizia școlii.  În fiecare săptămână, micii investigatori vor intra în piele specialiștilor în criminalistică, învățând unitar aplicații din chimie, fizică şi biologie.