Viața prin ochii unui tânăr de 17 ani poate avea dimensiuni fascinante atunci când dragostea pentru științe îi este puternic fixată în suflet. O poate spune Rareș Blidar pentru care fizica şi chimia sunt rădăcinile fiecărui fenomen care definesc în mod absolut experiența vieții. Rareș a învățat că seriozitatea, curiozitatea și consecvența sunt atribute care se aplică nu doar în științe, ci și în toate aspectele vieții, iar acum e pregătit să împărtășească din experința lui și altor tineri ca el, alăturându-se găștii de mentori Gojdu STEM Club.
Cum ai ajuns pasionat de domeniul științelor?
Cred că ceea ce m-a atras în domeniul științelor a fost plăcerea de a afla despre ceea ce se află în spatele realității imediate. Țin minte că atunci când aveam patru sau cinci ani am aflat de meseria de biolog marin. Pentru o bună perioadă de timp am fost profund fascinat de acest domeniu, deoarece mi se părea extraordinară posibilitatea explorării unei lumi atât de mari care practic se ascunde sub ochii omului, adânc în apele planetare. De aici probabil a pornit și interesul față de chimie, deoarece prima mea profesoară de biologie ne explica mereu cum interacțiunea dintre diverse substanțe stă la baza fenomenelor din ființele vii, anticipând multe aspecte ale chimiei organice.
Ai avut, poate, un profesor care te-a încurajat? Un părinte? Un prieten?
Aș putea spune că persoana de la care am învățat cel mai mult este doamna profesoară Anița Luncan. Pe lângă faptul că este un dascăl remarcabil, m-a ajutat să înțeleg cât sunt de importante curiozitatea, seriozitatea și consecvența nu doar în științe, cât și în tot ceea ce faci în viață. De asemenea, prin intermediul dumneaei, am avut ocazia de a lega prietenii cu tineri talentați și remarcabili.
Ce îți place la acest domeniu?
Cred că ceea ce mă pasionează cel mai mult în aceste două domenii științifice este posibilitatea de a fi aplicate în explorarea fenomenelor care definesc în mod absolut experiența vieții, de la cauza modificărilor în structura ADN-ului până la mecanismele de funcționare a cogniției umane.
Ai vreun om de știință drept „erou”; unul care să te fi inspirat? Dacă da, de ce?
S-ar putea ca alegerea mea să fie contrariantă pentru unii, însă „eroul” meu este Sigmund Freud. Chiar dacă multe dintre teoriile sale în ceea ce privește funcționarea sistemului nervos au fost demontate, apreciez perseverența sa. În ciuda faptului că la începutul carierei a încercat fără reușită să descopere structuri noi în anatomia țiparilor (chiar dacă a analizat peste 350 de specimene) și a eșuat în descoperirea de medicamente noi pentru nevroze, a crezut că mai are un cuvânt de spus și a fondat psihanaliza, o știință care a propus o viziune modernă asupra problemelor psihice.
De ce crezi că este util pentru tinerii ca tine sau mai mici ca tine să înțeleagă domeniul acesta științific; la ce le-ar putea folosi în viață?
Consider că fiecare om trebuie să facă un efort pentru a înțelege cel puțin conceptele de bază ale domeniilor științifice. Înțelegând mai bine cum funcționează lumea din jur, oamenii pot să conștientizeze mai ușor rolul și poziția lor în viață. În plus, științele vor dezvolta logica oricui le studiază, ceea ce reprezintă un avantaj în lumea competitivă în care trăim.
Gojdu STEM Club este un proiect finanţat de Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, UniCredit Bank, Fundația Elena Neagu, Celestica, Decitex RO, RER Vest, Faist Mekatronic, VPK Packaging, ADLO, Qubiz, Inteva Products, Nidec, Sema Express, AstorMueller Group, Bugatti.