Pentru Viorel Muscaș, profesor de informatică în cadrul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, domeniul roboticii este unul destul de nou. O demonstrație de robotică realizată cu ocazia unui cerc pedagogic i-a stârnit interesul, iar acesta a fost momentul în care s-a hotărât să exploreze mai mult acest subiect. A participat vara trecută la proiectul „Predau Viitor”, primul accelerator în predarea informaticii din România, iar mai apoi în toamnă a organizat două evenimente în cadrul „Meet and Code”. Acum, reușind să câștige o finanțare prin Fondul Științescu, vrea să ducă totul la un alt nivel și își dorește să dezvolte activitățile clubului de robotică din cadrul școlii în care predă.
Cum ați aflat de Fondul Științescu?
Am aflat de Fondul Științescu prin două email-uri primite în aceeași zi, unul de la ECDL Romania și unul de la Fundația Comunitară Oradea.
Cum v-a venit ideea cu care ați aplicat?
Mi-am dorit de ceva vreme să inițiez un proiect în domeniul roboticii fiindcă am observat că este o temă atractivă în rândul tinerilor.
Ați formulat-o, așa cum a ajuns ea în proiectul câștigător, din prima? Sau ați avut și alte idei? Cum v-ați hotărât asupra celei cu care ați aplicat?
Proiectul în sine, deși este focusat pe teme de robotică, are în componența sa și o parte de realizare de jocuri. Practic am reunit două mini-proiecte într-unul singur.
Cum v-a venit ideea de titlu? Ați avut și alte variante? Dacă da, cum ați ales?
Am dorit să surprind cele două direcții principale ale proiectului: elemente de Robotică și scrierea de COD.
Cum ați ajuns pasionat de acest domeniu științific?
Consider că este un domeniu de viitor, tehnologia a pătruns și pătrunde în continuare peste tot. Dacă până acum vorbeam mai mult despre Internet of People, mai nou e vorba de Internet of Things.
Ce anume va încurajat să scrieți un proiect la Științescu?
Cel mai puternic imbold l-am primit în urma programului „Predau Viitor” pe care l-am urmat vara trecută, organizat de Asociația TechSoup Romania, cu sprijinul Romania-American Foundation.
Ce face special domeniul științelor?
Consider că domeniul științelor este palpitant. Tot timpul ai ceva de învățat, mereu ai de depășit obstacole, mai mici sau mai mari.
Aveți vreun om de știință drept „erou”; unul care să vă fi inspirat? Dacă da, de ce?
N-aș putea spune că am un om de știință „erou”, dar îl admir foarte mult pe Elon Musk pe care îl consider un inovator, un deschizător de drumuri, un adevărat vizionar al timpurilor noastre.
De ce credeți că este util pentru copii să înțeleagă domeniul acesta științific; la ce le-ar putea folosi în viață?
După cum am amintit, despre Internet of Things putem vorbi deja la timpul prezent. E nevoie de tot mai mulți programatori pentru că din ce în ce mai multe dispozitive sunt conectabile la Internet. Multe joburi ale viitorului vor fi axate pe IoT, deci utilitatea e evidentă.
Proiect finanţat de Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, UniCredit Bank, Fundația Elena Neagu, Celestica, Decitex RO, RER Vest, Faist Mekatronic, VPK Packaging, ADLO, Qubiz, Inteva Products, Nidec, Sema Express, AstorMueller Group, Bugatti.