S-a dat startul la știință în județul Bihor
martie 17, 2023

Asociațiile și instituțiile de învățământ care au obținut finanțări în programul Fondul Științescu Oradea au început să își demareze proiectele prin care fac știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din județul Bihor. Sunt captivante, diverse, se desfășoară în mediul urban, dar și în mediul rural și promit încă din prima lună o aventură în lumea științelor.

 

Grupul de inițiativă „Caravana Modus” format din liceeni de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” au pornit cu atelierele de robotică, programare și proiectare 3D spre copiii de gimnaziu din mediul rural. Luna aceasta Caravana a ajuns la elevii de la Școala Gimnazială nr. 2 Livada, care au aflat cum se utilizează un kit de robotică. Ateliere de proiectare 3D, de imprimare și de utilizare a kiturilor de robotică Micro:Bit au fost desfășurate la Școala Gimnazială nr.1 Husasău de Tinca. Caravana Modus a ajuns și la Școala Gimnazială nr. 2 Talpoș.

 

Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea a dat startul proiectului “Gospoștiința” prin care combate risipa alimentară în școală prin experimente de știință și prin sisteme simple de producere de energie. S-a pornit cu o investigație a produselor neconsumate în școală și se continuă cu realizarea unui suc natural de mere. Dacă tot a venit primăvara, copiii plantează resturi de mâncare – morcovi. Adaugă compost și curând vor putea culege roadele muncii lor. Tot în luna martie echipa de proiect, alături de micii curioși de știință, încep cu asamblarea unor sisteme simple de obținere a energiei electrice cu ajutorul unui mini panou solar.

 

Asociația Părinților de la Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea a început să cerceteze stelele prin proiectul “ASTRO16” cu elevii din ciclul gimnazial al școlii. ASTRO16 a început prin a explica ciclul de viaţă al stelelor, ce este Calea Lactee și care sunt obiectele cerești existente în univers. Luna martie va fi cea în care elevii de la Școala Gimnazială nr. 16 Oradea vor descoperi în continuare programul Stellarium, o aplicație software gratuită a cărei scop este reprezentarea corpurilor cerești în interiorul unui planetarium virtual. Ziua solară și realizarea unui cadran solar se află și ele printre activitățile de luna aceasta.

 

Școala Gimnazială nr. 1 “Buntești” prin Clubul Streamrobot-iștii a dat startul atelierelor de robotică și programare cu piese de Lego la Școala Primară Nr.1 Stâncești și la Școala Gimnazială Nr.1 Buntești.

 

Asociaţia de Părinţi a Liceului Tehnologic UNIREA Ştei prin proiectul “Sănătate în bucate” a început cu sesiuni de informare pe subiecte ca: importanța alimentației sănătoase sau protecţia muncii, SSM şi PSI în laboratorul de industrie alimentară. Liceenii vor afla și care sunt tipurile de fermentații.

 

Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca se pornește într-o călătorie a științei. Prin proiectul “Aventurier prin universul științei” copiii explorează masa și volumul unor corpuri, reflexia luminii, levitația și magneții, cei pe care îi vor trece sub formă de pulbere și sub lentila microscopului.

 

La Școala Gimnazială Călugări, Asociația “Educația te face mare” a pornit “Caravana Experimentelor” cu vârtejul culorilor, o primă serie de experimente prin care copiii înțeleg ce este forța centrifugă și cum funcționează ea.

 

La Colegiul Național “Mihai Eminescu” tinerii au început să exploreze lumea vegetală prin proiectul “Elixir pentru sănătate”. Echipa de proiect va duce liceenii la finalul lunii la Departamentul de Biologie al Universității Oradea unde vor descoperi formațiunile secretoare.

 

Cam așa au început să își desfășoare activitatea echipele de proiect care au obținut o finanțare în cadrul Fondul Științescu Oradea. Suntem nerăbdători să observăm evoluția proiectelor și să ne bucurăm de succesul lor în rândul copiilor care vor fi din ce în ce mai atrași de știință.

Proiectele vor fi implementate până la data de 30 iunie la nivelul județului nostru. Toate proiecte sunt finanțate prin programul Fondul Științescu Oradea, un program al Fundației Comunitare Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa. Contribuie la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.