ORADEAstrofizică
martie 30, 2022

Săptămânal, miercurea după ore, 60 de copii de la  Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea sunt cu ochii în stele. De ce? Pentru că profesoara de fizică, Valentina Matei, a dus studiul fizicii în afara orelor de școală, ajutându-i astfel pe elevii ei să înțeleagă importanța astronomiei și astrofizicii asupra vieţii noastre de zi cu zi.

 

În cadrul lecțiilor „ORADEAstrofizică”  tinerii vor fi implicați în activități de observaţii astronomice, utilizând telescoape astronomice profesionale cu diametrul obiectivelor de 2 metri, situate la Observatorul Astronomic Maui din Hawaii (North Faulkes Telescope FTN), Observatorul Astronomic Siding Spring din Australia (South Faulkes Telescope FTS) şi Observatorul Las Cumbres din Spania utilizând platforma LCO Network. Scopul principal al profesoarei Valentina Matei este să îi ghideze pe tineri spre o percepție și înțelegere coerentă a fenomenelor fizice din univers și de a crea legături între noțiunile și temele predate separat la disciplinele școlare.

 

„Privind cerul, într-o noapte senină, putem vedea Luna, planetele din Sistemul nostru Solar, mii de stele grupate în constelații. Putem vedea chiar milioane de stele albastre, albe, galbene şi roşii  formând  structuri gigantice de formațiuni galactice și extragalactice, atunci când privim prin telescoape robotizate aflate la observatoarele astronomice din Hawaii și Australia. Instrumentele ştiintifice performante, tehnologia de azi şi proiectele de colaborare internațională, ne permit să călătorim în timp şi spațiu, să explorăm galaxii îndepărtate, să descoperim şi să întelegem misterele Universului.” – Valentina Matei, coordonator proiect

Echipa de implementare a proiectului este formată din:

  • Matei Valentina – profesor de fizică
  • Curilă Diana – profesor de matematică
  • Zlibuţ Diana- responsabil cu comunicarea și mediatizarea rezultatelor proiectului
  • Tarcău Mihaela – responsabil documente contabile
  • Moisa Lăcrimioara – responsabil achiziții
  • Ţârlea Flavia – elev-mentor