Mariana Barna – Tabăra de vară „Științescu de la papirus la 3D”
ianuarie 28, 2019

Mariana Barna coordonează Serviciul Comunicarea Colecțiilor de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și mai nou este mentor Științescu. A aplicat la Fondul Științescu Oradea și a primit finanțare pentru Tabăra de vară Științescu – de la papirus la 3D, o incursiune teoretică și practică în istoria scrierii, a fabricării hârtiei, a conservării și restaurării cărților.

 

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

 

Cum ați aflat de Fondul Științescu? 

 

Despre Fondul Științescu am aflat de câțiva ani și am salutat inițiativa de a ajuta copiii să-și dezvolte pasiunea pentru știință.  Colaborarea cu Fundația Comunitară Oradea a început de anul trecut, odată cu organizarea Târgurilor de știință, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai’’.

 

 

Cum v-a venit ideea cu care ați aplicat?

 

Simțeam nevoia de o schimbare în cadrul programului de vară de la Secția pentru copii și tineret. Ideea de a aplica cu un proiect ne-a venit după organizarea târgurilor de știință. Tot ceea ce a mai rămas de făcut a fost să găsim un subiect care să ne reprezinte ca bibliotecă. Așa ne-am hotărât să propunem spre finanțare niște activități care să-i ajute pe copiii care ne trec pragul să-și însușească informații despre drumul cărții în bibliotecă, din vechime până astăzi. Activitățile pe care le vom desfășura în cadrul Taberei de vară Științescu – de la papirus la 3D, vor întări menirea noastră. Vom îmbina prelegerea cu imaginea și cu activitatea practică de confecționare a hârtiei.

 

 

 

 

Cum v-a venit ideea de titlu? Ați avut și alte variante? Dacă da, cum ați ales?

 

Titlul s-a decis din mai multe variante, cel rămas are toate elementele care reflectă intențiile noastre în cadrul proiectului și suficient de interesant ca să atragă atenția.

 

› RESTAURAREA CĂRȚILOR ÎNTRE ȘTIINȚĂ ȘI ARTĂ

 

Cum ați ajuns pasionat de acest domeniu?

 

Dincolo de pelicula numită ,,cultură generală’’ pe care o dobândești citind cărți, poți merge mai adânc în orice direcție dorești, impunându-ți propriile idei, proiecte și multă creativitate. Atunci când îți dorești să cunoști mai mult ajungi pe tărâmuri nebănuite. În acest caz cărțile/suporturile de scris vor fi privite dintr-o perspectivă inedită. Vom valorifica hârtia uzată prin crearea de cărți sau alte obiecte din hârtie pe care copiii le vor prelucra manual, personalizându-le.

 

Va inspirat cineva sau ceva în alegerea temei atelierelor?

 

Pentru tematica proiectului, de mare inspirație a fost activitatea diaconului Coresi, care prin implicare, prin amploarea viselor sale legate de răspândirea tiparului ar trebui să ne fie tuturor un model.

 

Ce vă place la acest domeniu?

 

Cartea, din toate punctele de vedere. Copiii trebuie să iubească cartea, trebuie să dobândească o serie de cunoștințe despre istoria cărții, despre fabricarea hârtiei, să afle care sunt etapele de legare a unei cărți, care este drumul cărții în bibliotecă.

 

De ce credeți că este util pentru copii să înțeleagă domeniul acesta științific; la ce le-ar putea folosi în viață?

 

Să fie mai cumpătați în a utiliza hârtia, să conșientizeze valoarea ei, să înțeleagă faptul că natura trebuie protejată pentru noi și pentru generaţiile viitoare.

 

 

Proiect finanţat de Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, UniCredit Bank, Fundația Elena Neagu, Celestica, Decitex RO, RER Vest, Faist Mekatronic, VPK Packaging, ADLO, Qubiz, Inteva Products, Nidec, Sema Express, AstorMueller Group, Bugatti.