De peste zece ani, tinerii orădeni cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani care se întreabă ce anume se întâmplă deasupra lor, în largul Univers, pot primi răspunsurile căutate participând la atelierele săptămânale ale clubului de astronomie Meridian Zero, coordonat de Nicoleta Pazmany, o profesoară de fizică care şi-a dedicat timpul liber iniţierii copiilor în astronomie. Pentru al doilea an consecutiv, Nicoleta Pazmany este mentor Științescu iar prin proiectul „Călătorie prin Univers cu astronava Pământ” și-a propus continue să trezească curiozitatea și interesul tinerilor pentru planeta Pământ și în același timp să-i motiveze să cunoască importanța astronomiei și astrofizicii pentru cunoașterea spațiului și a fenomenelor care ne influențează viața și de ce nu chiar viitorul vieții pe planeta noastră.
Desfășurătorul proiectului:
Ianuarie
- Elevii din învățământul primar și gimnazial au făcut cunoștință cu elementele Sistemului Solar: Soare, Pământ, Lună și mișcările acestora care determină anumite fenomene astronomice ca ziua și noaptea, fazele lunii, anotimpurile.
- Liceenii au început cursul de astrofizică cu studierea Sistemului Solar și în special a planetei Marte în vederea participării la concursul “In Orbit”
- Șase liceeni, au format o echipă care s-a înscris la concursul ASTROPI, organizat de Agenția Spațială Europeană în colaborare cu Fundația Rasberry PI, reușind să treacă în faza a doua a concursului.
Februarie
- Elevii din învățământul primar și gimnazial și-au continuat aventura prin Sistemul Solar construind machete ale unor sonde spațiale și roboți lego pentru a îndeplini diferite roluri.
Martie
- Echipa participantă la competiția Into orbit (gimnaziu + liceu) au continuat pregătirea pentru concurs încercând să rezolve problemele legate de protecția la radiațiile cosmice, fiind secondați de cei mici care au rezolvat aceste probleme prin intermediul desenelor animate și al jocurilor.
Aprilie
- Elevii din învățământul primar și gimnazial și-au continuat aventura prin Sistemul Solar, de data aceasta făcând cunoștință cu alte elemente – asteroizii. Au continuat construcția unor roboți lego necesari pentru a descoperi asteroizii și pentru a-i studia.
- Liceenii, vor păși dincolo de Sistemul Solar ( în căutarea de exoplanete) în galaxia noastră, Calea Lactee, mergând spre cunoașterea unor noțiuni de astrofizică (cum evoluează stelele și galaxiile) urmând să le studieze nu numai prin simple observații, ci și prin astrofotografii (la cursul de astrofotografie care va continua).
Mai
- Toate grupele au continuat studiul asteroizilor. Ei ay aflat de ce este important să cunoaștem asteroizii, în special cei aflați în apropierea Pământului, ce tipuri de sateliți s-au lansat și ce urmăresc aceștia (ex. sateliți de telecomunicații, sateliți meteo sau cei care urmăresc activitate Soarelui).
- Pe 25 mai echipa Meridina 0 a participat la Târgul de științe de la Biblioteca Județeană, copiii prezentând diferite misiuni spațiale, jocuri legate de călătoria în spațiu și experimente de obținerea energiei prin diferite metode.
- Observațiile astronomice planificate au fost foarte rare datorită vremii nefavorabile.
Iunie
- A fost o lună de consolidare a celor studiate, fiecare grupă prezentându-și proiectele în cadrul clubului și prin demonstrații la clasele a I-a și a II-a la”, Liceul german „Friedrich Schiller”.
Iulie
- În perioada 1-5 iulie, s-a desfășurat tabăra Cavalerii spațiului în Cetate. Aici echipele membrilor clubului au fost mentori pentru cei mici care au participat la activități Aceștia au făcut cunoștință cu problemele legate de cucerirea spațiului prin activități de tip ateliere, jocuri, experimente,
- Pe 17 iulie, au celebrat cei 50 de ani de la aselenizare, în cadrul taberei organizate în Orășelul copiilor, prezentând diferite activități și jocuri (ce este gravitația, cum obținem energie solară, prin mișcare, sau folosind legume și fructe). De asemenea copiii au putut afla cum putem obține aer, apă și hrană sau cum ne putem proteja de radiații nu numai pe Pământ ci și pe alte corpuri cerești.