Viitorii cercetători sunt educați la Liceul „Szent László”
martie 10, 2017

Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent László” din Oradea a câștigat, recent, concursul de finanțare, din partea Fundației Comunitare Oradea, cu proiectul numit „Generația Z, inventatorii viitori”, în cadrul căruia elevii vor realiza animații și vor explora surse alternative de energie. Despre detaliile programului ne-a vorbit doamna director adjunct Harácsek Klementina.

„Scopul proiectului este să exploreze talentul ascuns al elevilor și să îi ajute să dobândească acele cunoștințe practice, tehnice, pe care, în școală, nu ar fi în măsură să le asimileze eficient decât în cadrul activităților de grup. Deci, acest lucru va aduce o completare excelentă la conținuturile învățării, prevăzute în programa școlară, chiar dacă elevii au mai avut cursuri opționale cu tematică asemănătoare”, a precizat d-na director adjunct Harácsek Klementina. „La atelierul de producție de animații, pentru elevi, vor oferi asistență și studenții Universității Creștine Partium, din Oradea, de la specializările de Mass-media și Grafică. Activitățile vor avea loc o dată pe săptămână, după–masa, după orele de curs. În cadrul proiectului, pe lângă noile cunoștințe dobândite de elevi, grație finanțării, laboratorul de fizică va putea fi dotat cu materiale didactice moderne” – a adăugat doamna director adjunct Harácsek Klementina.

„În cadrul activităților privind utilizarea energiei, elevii vor folosi jocuri didactice și instrumente noi, prin care vor cunoaște posibilitățile de reciclare și de utilizare a energiei verzi. Elevii vor studia mecanismul de funcționare a mașinilor care rulează pe hidrogen, structura celulelor solare și multe alte subiecte interesante. Scopul final al activităților este ca elevii să construiască modele care să se bazeze, la nivelul gospodăriilor, al comunităților și al țărilor, pe valorificarea tuturor resurselor de energie, mai ales pe energia reciclabilă sau verde” – a subliniat doamna director adjunct Harácsek Klementina.


A jövő tudósait nevelik a Szent László-líceumban

Ahogy arról lapunkban beszámoltunk, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum nemrég finanszírozást nyert a Közösségért Alapítvány pályázatán a Z generáció, a jövő feltalálói elnevezésű projektjére, melynek keretében animációkat készítenek és alternatív energiaforrások után kutatnak majd a diákokkal. A program részleteiről Harácsek Klementina aligazgatónővel beszélgettünk.

„A pályázat célja, hogy felfedezzük a rejtett tehetségeket, és olyan gyakorlati, technikai tudással ruházzuk fel őket, amelyet az iskolában, nem csoportos tevékenységek során nem feltétlen tudnának elsajátítani. Tehát ez kiváló kiegészítése lesz az iskolai tananyagnak, még akkor is, ha hasonló témájú opciós órái már voltak a gyermekeknek” – mondta el az aligazgatónő. A líceum diákjainak indított animációkészítési műhelyben segédkeznek majd a Partiumi Keresztény Egyetem média és grafika szakos diákjai is. A foglalkozások délutánonként, a tanórák után zajlanak majd heti egy alkalommal. „A pályázat keretében a gyermekeknek nyújtott új ismeretek mellett a finanszírozásnak köszönhetően új, korszerű szemléltető eszközökkel is felszerelhetjük a fizika laboratóriumunkat” – tette hozzá Harácsek Klementina.

Az energiafelhasználásról szóló tevékenység keretében olyan játékokkal és új didaktikai eszközökkel dolgoznak majd a fiatalok, amelyek az újrahasznosítás és a zöld energia felhasználási lehetőségeivel ismertetik meg őket. A diákok tanulmányozhatják majd például a hidrogénnel működő autók mechanizmusát, a napelemek szerkezetét, illetve számos egyéb érdekes témát. „A tevékenység végcélja, hogy olyan modelleket építsenek fel a fiatalok, amelyekben háztartások, települések és országok szintjén is az összes energiaforrásra, főként az újrahasznosítható vagy zöld energiákra épülnének fel” – hangsúlyozta az aligazgatónő.

 

SURSA ARTICOL – ReggeliUjsag.ro