Ediţie jubiliară LOGO Chem!
iunie 6, 2017

Vă mărturisesc că am avut emoţii la ultima ediţie LOGO Chem din acest an şcolar. Emoţii bune, emoţii frumoase. A fost un happy–end al ediţiilor noastre, dedicat elevilor clasei a VIII-a, cărora le dorim baftă la examen şi inspiraţie în alegerea profilului pe care îl vor urma de-a lungul liceului!

 

Ne-am dorit să fie un festin cu cele mai savuroase experimente din cursul acestui an şcolar, unele reluate, altele în premieră. A fost o sărbătorire a faptului de a fi fost părtaşi, elevi ai Liceului Ghibu, la experienţa LOGO Chem – clubul de chimie experimentală a liceului nostru.

 

Festinul a conţinut şi surprize cu artificii, aşa cum se cuvine! E drept că organizatorii au fost şi ei surprinşi de… surpriza unor artificii mai rebele, dar asta nu a făcut decât să condimenteze festinul.

 

A fost magie, albastrul apărut din senin în eprubetă s-a tot decolorat şi recolorat, spume crem invadau vulcanic masa de experimente şi… verticală, iar magicianul era, bineînţeles, Raul Ştefan Pantiş, maestrul de ceremonii al sărbătorilor noastre în ale chimiei.

 

Am avut musafiri dragi, care au pus şi ei de câte un experiment, o explicaţie, o încurajare, acolo, chiar dacă au doar cinci anişori… Ştim că nu vârsta, ci pasiunea contează. Cu cât mai repede, cu atât contează mai mult.

 

Pentru mine, darul cel mai mare a fost reprezentat de rugămintea unor elevi de a participa la ediţiile LOGO Chem de la anul, chiar dacă s-ar întâmpla să fie repartizaţi la alte licee.

 

Cu precizarea că vă dorim pe toţi mai departe la liceul nostru, răspunsul este da, sunteţi bineveniţi, doar sunteţi mlădiţe crescute sub ocrotirea Onisifor Ghibu!

 

Pentru elevii de a VII-a. darul a fost făcut de cei de a VIII-a, ca o ştafetă a dragostei pentru chimie şi îl vor vedea din toamnă. Vă asigur că e un dar minunat!

 

Şi pentru că chimia în exces poate dăuna, ca orice lucru în exces, la final am neutralizat chimicalele cu o bomboană – două, pentru mari şi mici…

 

Mulţumesc în mod special lui Raul Ştefan Pantiş, clasa a X-a, „factotum” la chimie, de la concepţia experimentelor, la execuţie, explicaţii, toate cu o căldură foarte plăcută şi dedicată a comunicării. Mulţumesc lui Andrei Oros, indispensabil în angrenajul LOGO Chem, tot din clasa a X-a, gata să îşi suflece mâneca să ajute, să dreagă, mai ales dacă e vorba de expertiză tehnică. Mulţumesc Andreei Greu, lui Marius Cazan, Anei-Maria Moza, Anei Maria Pantea, Adariei Trifa, elevi dedicaţi cauzei LOGO Chem, pe susţinerea cărora ne-am bazat, toţi din clasa a X-a.

 

Mulţumesc lui Alexandru Lascu – un munte de caracter frumos, o sensibilitate rară, dublată de o temeritate şi de o profunzime remarcabilă în tot ce face!

 

Mulţumesc lui Ruben Junc, delicatul meu ocrotitor, ajutător şi harnic, pasionat de experimente!

 

Mulţumesc lui Cristian Paul, „omul cristalelor”, cu o minte limpede şi iscoditoare, ca a unui cristal.

 

Mulţumesc surorilor Raluca şi Roxana Husaru, pentru curajul de a realiza primul experiment pe cont propriu şi pentru consemnarea prin fotografii a activităţilor clubului.

 

Mulţumesc elevilor care au venit din pasiune, cu consecvenţă: Sebastina Papai, Ioana Borodan, Gabriela Faca, Vivien Feher, Viviana Rad, Alex Iova, şi mulţi alţii, toţi din clasele a VIII-a.

 

Vă mulţumesc tuturor, semnăturile voastre sunt consemnate în jurnalul clubului, anul I.

 

Multe din experimentele realizate la LOGO Chem, atât cele de la club, cât şi cele preluate din activităţile proiectului „Peţa în eprubetă”, nu ar fi fost posibile fără reactivii, balanţa analitică, pH-metrul şi trusa Aquanal pentru analiza parametrilor fizico-chimici ai apei, dăruite prin finanţarea asigurată în cadrul Programului Fondul Ştiinţescu al Fundației Comunitare Oradea, cu sprijinul Romanian American Foundation și a partenerilor locali.

Mulţumim inimoşilor promotori de pasiune în domeniul ştiinţei!

 

La mulţi ani, LOGO Chem!

 

Prof. MIRELA ARDELEAN

 

Sursa articol – LOGOPAPER