CSI Junior
iunie 27, 2018

Joaca de-a oamenii de știință n-a fost nici când mai distractivă pentru elevii care învață la Liceul Romano-Catolic „Szent László”. Zeci de tineri au participat cu mare entuziasm la proiectul CSI Junior, prin care au simulat diverse scenarii dintr-un laborator de criminalistică.

 

 

 

Atelierele s-au desfășurat într-un context bine descris, cu teme diferite în cadrul cărora micii detectivi au trebuit să afle cine e ”făptașul” prin identificarea probelor, prin prelevarea amprentelor de pe geam sau ușă folosind tehnici diferite, au analizat compoziția chimica și structura ADN-ului sau au aflat despre grafoscopie. Aceștia s-au familiarizat cu activitățile tehnico-criminalistice și au aflat că a fi un polițist bun înseamnă să știi cum poți lua orice amprentă, să faci un portret robot, să folosești lampa cu ultraviolete și alte mici secrete din laboratorul de criminalistică care presupun efectuarea unor teste chimice, fizice, experimente, măsurători, determinări de densitate, măsurători de viteză. Activitățile la care au participat îi vor ajuta pe tineri să supună analizei tot ceea se întâmplă în viaţa lor, să își manifeste curiozitatea, să își dezvolte capacitățile de investigare, precum și formarea unei atitudini pozitive față de studiul științelor.

 

Din toamnă elevii vor fi așteptați cu o surpriză în noul an școlar: laboratorul de criminalistică va fi primul opțional interdisciplinar la care aceștia vor putea alege să participe. Încântarea și receptivitatea a fost atât de mare pentru ambele părți încât profesorii coordonatori au făcut demersurile necesare pentru a integra aceste activități în curriculum-ul la decizia școlii.  În fiecare săptămână, micii investigatori vor intra în piele specialiștilor în criminalistică, învățând unitar aplicații din chimie, fizică şi biologie.